Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Antene GSM-a će biti postavljene u centru Visokog: Nema osnova za obustavu radova

Nema štetnih  nejonizirajućih zračenja na  GSM baznih stanica koje će tokom ove godine biti postavljene u prostoru zgrade Pošte u  Visokom – navodi se u zvaničnom saopćenju općinskog načelnika Muniba Alibegovića upućenom grupi građana MZ Centar.

 Mještani MZ Centar tražili su obustavu radova na postavljanju antenskog stuba i GSM bazne stanice dok se ne ispitaju mogući štetni utjecaji po okolinu i ljude.

Radovi neće biti zaustavljeni  jer nema osnova  za njihovu obustavu, obzirom da investitor(NH Telecom Sarajevo) posjeduje odobrenje za građenje.

 

„Prema našim saznanjima, kao i dostupnim elektronskim informacijama, postavljanje takve bazne stanice (čija je gradnja odbijena na istom mjestu prije nekoliko godina) u središnjem jezgru mjesne zajednice (kao i grada) je štetna po okolinu i ljudske živote građana, te smatramo da istu treba izmjestiti van naseljenog mjesta, jer razvojem mobilne telefonije one postaju sve opasnije i opasnije po zdravlje djece i odraslih građana“ – navodi se u saopćenju Grupe građana MZ Centar.

 

U odgovuru Suade Koljenović iz nadležne općinske službe za urbanizam i stambeno – komunalne poslove navodi se da je u cilju što boljeg informisanja  javnosti i uklanjanja svake sumnje, općinski načelnik uputio i zvaničan upit investitoru ovog projekta  Direkciji BH Telecoma Zenica da se izjasni po upitu građana, te da se javnosti ponude i dodatna obrazloženja o štetnim utjecajima elektromagnetnih talasa koja zrače GSM stanice.

„Predloženo je investitoru da se očituju pismenim putem i putem lokalnih medija u Visokom kako bi građani bilo što boilje informisani. BH Telecom je tražio poziciju u centru Visokog kako bi se što bolje pokrio loš signal ovog mobilnog operatera   Sarajevo. Također i u drugim općinama BiH, GSM bazne stanice su postavljene u urbanim dijelovima općina, a ne u nenaseljenim područjima i to sve zbog razvoja i napretka mobilne telefonije koju koriste uglavnom svi građani“ – navodi se u načelnikovoj informaciji upućenoj Grupi građana MZ Centar.

 

Hoće li mještani MZ Centar biti zadovoljni s ovom informacijom, saznat ćemo uskoro. Činjenica je da se u ovom slučaju postavljaju pitanja zdravlja i života ljudi što izaziva pažnju javnosti. Dodatni uznemiravajući faktor su i nezvanične informacije koje se navodno šire od pojedinih zaposlenika zgrade Pošte u kojima se potvrđuju upiti građana da antene imaju štetno djelovanje po zdravlje i život ljudi.

 

Nastavak slijedi…