Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Doc. dr. Amila Alikadić-Husović boravila u Visokom

Svi moramo biti ponosni na činjenicu da su drevne civilizacije bile nekada u Bosni i Hercegovini, izjavila je Feni nakon posjete arheološkim lokacijama u Visokom zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i šefica Očne klinike KCUS-a doc. dr. Amila Alikadić-Husović. Ona je kazala da se trebamo truditi da arheološka nalazišta u Bosanskoj dolini piramida proglasimo nacionalnim blagom, a kompletnu državu uvedemo u Projekt istraživanja Bosanske doline piramida. 
 
Doc. dr. Alikadić Husović je u toku posjete lokacijama u Visokom, u pratnji generalnog menadžera Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” obišla podnožje i plato piramide Mjeseca, potencijalni kameni hram u Gornjoj Vratnici te podzemni kompleks tunela Ravne.
 
“Sve što smo čuli o bosanskim piramida blijedi pred doživljajem lične posjete ovim lokacijama. Ne trebamo se truditi da dokažemo da u BiH imamo piramide koje su slične onima u Egiptu, Meksiku ili nekom drugom mjestu. Ljude koji opstruiraju ovaj projekt moramo zaustaviti i pronaći one koji će znati cijeniti vrijednost ovoga što je pronašao Semir Osmanagić i u šta ulaže svoje potencijale, znanje, vrijeme i novac”, kazala je Alikadić-Husović.
 
Doc. dr. Alikadić-Husović dala je punu podršku nastavku istraživanja Bosanske doline piramida.
 
“Ono što je Osmanagić započeo svojim sredstvima i entuzijazmom lično ću podržati i kao članica federalnog parlamenta i kao naučnica”, izjavila je.

(Fena)