Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Građani MZ Centar ne žele zračenje GSM antena u svom komšiluku – Vijećnici zahtijevaju nove lokacije regionalne deponije

Mještani MZ Centar, tokom današnje sjednice, obratili su se vijećnicima i općinskom načelniku Munibu Alibegoviću sa zahtjevom da se preispitaju urbanističke saglasnosti i potrebna dokumentacija kojom se u centru Visokog, u krugu zgrade Pošte postavljaju uređaji BH Telekoma. Kak je naveo vijećnik Dženan Bečar, članovi ove MZ traže zaustavljanje radova dok se ne preispitaju dozvole i eventualna štetnost izazvana zračenjem s ovih uređaja. O ovom zahtjevu se izjasnila i vijećnica Amra Babić koja je podsjetila i na sličan upit od strane Vijeća roditelja OŠ „Kulin bana“ iz Viskog kada su prije dvije godine iste ili slične GSM antene postavljene na ovu zgradu. Međutim, te antene i danas stoje na zgradi škole uz obrazloženje da nemaju štetnog zračenja po zdravlje ljudi.

Načelnik Alibegović je izjavio da će nadležne službe u ponedjeljak imati detaljne podatke o zahtjevu te je pozvao građane na strpljenje.

 

Aktivnosti na lociranju regionalne deponije  u okviru SERDA-inog projekta bit će nastavljene – odlučili su vijećnici OV Visoko. Također,  bit će data i saglasnost  za projektni zadatak te će se pored predložene lokacije Margita u Bulčićima tražiti još pogodnih lokacija kako na području općine Visoko tako i u drugim općinama članicama SERDA-e. Prema prijedlogu vijećnice Amre Babić, sve bi aktivnosti trebale biti završene u roku od mjesec dana, a i stanovnici općine Visoko morali bi biti detaljnije upoznati s prednostima i manama ovakvog ekološkog projekta kroz okrugle stolove – prijedlog je vijećnika Faruka Salčinovića što su vijećnici i prihvatili.

 

Između ostalog, vijećnici su bili protivni i predloženoj odluci  da se dio starog puta prema Gračanici iz pravca Ozrakovića koji prolazi sjevernom stranom zida prostora Prehrambene industrije Vispak d.d. Visoko, dodjeli ovom preduzeću. U zaključku ove odluke se navodi stav vijećnika da se prije izglasavanja ovakve odluke uredi pomenuta saobraćajnica po standardima koji bi uključivali horizontalnu i vertikalnu signalizaciju te postavljanje pločnika za slobodno kretanje pješaka i biciklista. Iako je  stav općinske službe za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove naveo da nema zapreka da se taj dio zemljišta dodjeli Vispak-u, što je podržao i načelnik Alibegović, većina je vijećnika ipak ostala pri prijedlogu  kvalitetnog uređenja saobraćajnice, nakon čega će slijediti razmatranje današnje odluke.