Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Je li sudbina Visokog da ga “Grobar” vadi iz mrtvih?

Gledam sa svoga prozora u samom centru grada neko veče čovjeka u vidno pijanom stanju kako nasred ulice pokazuje slučajnim prolaznicima svoj penisoidni nastavak, zatim ih vrijeđa najpogrdnijim psovkama, a kada nema prolaznika psuje džamiju, Bajram, Boga i sva raspoloživa vjerska obilježja. Nakon toga se okreće prema zgradi policije i sasvim jasno poručuje svima u njoj da mu izvrše “fellatio”.

Dan nakon toga na Sebilju gledam visočkog Morgana Freemana (Čile op.a) kako uredno vrši malu nuždu na ulaz u Bijelu Džamiju, a samo pedesetak metara naprijed prema srcu čaršije nailazim na pet stalnih i uvijek mortus pijanih likova koji mi uvijek traže 0,20 feninga jer im je toliko potrebno da se “produže” i nastave uredno piti, spavati, povraćati i vršiti nuždu ispred samostalnih radnji poreznih obveznika preko puta pijace.

Danas mi prijatelj priča kako je vidio jednog zajedničkog poznanika koji sa pravom pravcatom omčom oko vrata ide kroz srce čaršije u vidno toksiniranom stanju i potpuno normalno i glasno priča (dere se), objašnjavajući kako su ga upravo skinuli sa vješanja (što je potvrđivala i svježe prerezana omča), te kako ide da se ponovo objesi!?

Šta je poražavajuće za Visoko u sva tri ova slučaja? Poražavajuće je to što ljudi u Visokom više i ne reaguju na ove stvari. Još poraznije je što nadležne institucije i policija također ne reaguju na ove stvari. Bezbjednost građana je nikakva. Ovdje se priča o nekakvom turizmu? Kakvom turizmu i kome turizmu?

Visoko je grad u kojem svaki bezvezni napušeni pojedinac misli da je mafija. Ja se slažem da u svakom gradu ima i takvih, ali ne može svaka zgrada i svaka mahala i svaki zaseok imati svog mafijaša. Visokom treba jedan, ali pravi čovjek tih karakteristika. I kad se zna ko je “glavni” onda nema miševa da kolo vode kada nema mačke i plaše pošten svijet svaki vikend ispucavajući rafale.

Za svo to vrijeme najbolji i vjerovatno jedini policajac koji se nikoga ne boji, Zerdo uredno sa rokovnikom u ruci zapisuje nepropisno parkirane automobile!? U isto to vrijeme ministar MUP-a ZDK je iz Visokog i živi u istom tom Visokom!?

Sve sam više ubijeđen da moj komšija Keno Šečerović nije ni slutio koliko je u pravu kada je rekao antologijsku “ Visoko ludnica poluotvorenog tipa“!

Sad će nam izbori, za koga glasati? Odgovor je jasan, za onoga ko nam može ponuditi bezbjednost, bolje zdravstvo, veći budžet, ko ima petlju suprostaviti se onima koji su Visoko u ratu i poslije njega zavili u crno, za onoga ko će lopove poslati u zatvore ili malo šire pojašnjeno, treba glasati za onoga od koga možemo imati interes, kako privatni, tako i opći.

Je li sudbina Visokog da nas „Grobar vadi iz mrtvih“!? Možda… Kažu, ko se sa grobarima druži život mu je duži!

Nastavak teksta bi trebao biti uputstvo kako i za koga glasati.

Ako znamo da je samo interes trajna i nepromjenjiva kategorija, onda ga treba posmatrati i upotrijebiti kao takvog i prilikom glasanja na narednim izborima. Bit ću sasvim konkretan i jasan.

Ja sam godinama glasao za LDS…. zašto? Zato što sam jedne prilike išao u Pariz, trebala mi je Šengenska viza išao sam dva puta kao bijednik pred austrijsku ambasadu i dva puta sam na još bijedniji način odbijen. Tada sam se sjetio Rasima Kadića koji je u tom trenutku bio neki ministar i pitao može li se šta uraditi po tom pitanju, rekao mi je da će me nazvati, što je i uradio. Nakon toga sam odmah sutra otišao u Austrijsku ambasadu gdje sam primljen potpuno drugačije i naravno dobio turističku vizu na više dana od traženih. To je bio moj interes i razlog da glasam za LDS dok je Rasim bio tamo.

Na jednom od izbora moj glas je otišao i dr. Senadu Karavdiću, čini mi se za Kantonalnu skupštinu. Oni koji su imali nesreću da trebaju biti operisani ili neko njihov u Kantonalnoj bolnici, znaju šta znači kada imaš „svog“ čovjeka dole. I to je bio moj interes.

U mjesecu decembru prošle godine kao nikada da sada trebao mi je neko ko će mi kao Visočanu olakšati proceduru u Državnoj bolnici u Sarajevu i preporučiti me nekom doktoru. Pomogao mi je Asmir Hodžić i ne samo da mi je pomogao, nakon njegove preporuke imao sam i više od „štele“ u toj bolnici. Kada su mi lokalne uhode naštimali da radim za obavještajne službe, jedini koji me nazvao i rekao da zna da se radi o namještaljci i obećao pomoć je bio Asmir Hodžić. I to je bio moj interes….

Dakle preporuka je slijedeća. Na lokalnim izborima trebate glasati za one ljude od kojih imate neki interes. Da se ne lažemo, sve u životu je interes, samo što ima različitih oblika tog interesa. Što znači, nije bitno je li neko SDA, SDS, SNSD, SBiH, SDP, LDS, Naša Stranka itd…., bitno je ko je u toj stranci i šta taj neko može da uradi za tebe i tvoju okolinu. Trebate glasati za one od kojih imate intres, ko će vam asfaltirati, riješiti vodovod, pitanje smeća, rasvjete, zaposlenje i sl. Priča o patriotizmu i nekoj ideologiji je šuplja priča. Borci, ratni vojni invalidi, šehidi i njihove porodice odavno su prevareni od strane ove države. Priče o nacionanim interesima su prevaziđene, oni koji to pričaju gledaju samo sebe i svoje interese i tako ih treba i posmatrati te ih tako glasovima i nagraditi.

Koliko je to deplasirana priča govori i podatak da općinski sužbenici naplaćuju Dan šehida u obliku dnevnica, a za Dan Armije i nezvisnosti i ne budu u Visokom jer su u vrijeme praznika. Baš gledam u zadnje vrijeme bilo je nekoliko dženaza na koje sam išao, pa gledam  gotovo niko se ne sjeti proučiti fatihu visočkim šehidima. Tužno ali istinito, ali i to treba znati prije nego se odlučite za koga glasati.

Zato na izbore treba izaći iz interesa, oni kojima je valjao Munib Alibegović opet, pa i ako ranije nisu, treba da glasaju za njega, oni iz Gračanice treba da glasaju za onoga ko će im riješiti pitanje vodovoda, oni iz Gornjeg Moštra treba da glasaju za onoga ko će im prestati dovlačiti smeće u avlije, Visočani treba da glasaju za onoga ko će im grad učiniti gradom i ko će im omogućiti da bezbjedno šetaju po istom, treba glasati za onoga ko će se pobrinuti za NK i RK Bosna itd.Sve to naravno iz interesa, jer je tako najpoštenije.