Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Policija MUPa ZDK će sprovesti precizne mjere bezbjednosti

Policija u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je sačinila plan mjera i radnji na obezbjeđenju navedene utakmice, jer imajući u vidu zadnja dešavanja oko reprezentacije BiH kao i saznjanja o nezadovoljstvu dijela navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine žele preduprijediti eventualne nemire i sukobe, i navedenu utakmicu održati u bezbjednim uslovima. Na ovaj način policija MUPa ZDK želi da spriječi bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana, i poziva sve navijače da se pridržavaju zakonskih odredbi i uputa koje se daju u skladu sa planiranim aktivnostima povodom predstojeće utakmice.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali prema planiranim mjerama, postupiti u skladu sa  Zakonom o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u ZDK, čije odredbe su usaglašene sa zakonskim propisima o bezbjednosti, i posebno sa propisima FIFA-e i Evropskom konvencijom o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na nogometnim/fudbalskim utakmicama. Na nedeljnu utakmicu u skaldu za zakonom koji je valja na području ZDK zabranjeno je unošenje na stadion bilo kakvih ošrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje, pirotehničkih sredstava (petardi,baklji i sl.), alkoholnih pića i  drugih flaširanih napitaka.

Na ulazima u stadion vršiti će se pregled svih lica radi sprečavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion. Takođe, navedenim Zakonom, kao prekršaj između ostalog se smatra i unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje. Nije dozvoljeno niti pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje, prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sporstkom takmičenju.

 Policija će spriječiti ulazak na stadion lica pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava i ista će biti podvrgnuta alkotestiranju, a ulaz na stadion će biti zabranjen i licima koja se budu ponašala nasilnički. Iz policijskog tima MUPa ZDK se nadaju da će građani uvažiti upozorenja i da će potreba policije za preduzimanje sankcija biti minimalna, te da će utakmica biti odigrana u povoljnim bezbjednosnim uslovima.(Zeda)