Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK obrazovanje: Dva miliona KM za zgradu zeničkog Univerziteta

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, kantonalna ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Zdenka Merdžan i načelnici devet općina ZDK te rektor zeničkog univerziteta potpisali su protokole kojima se Kanton i općine obavezuju na zajedničko učešće u realiziranju projekata obnove i rekonstrukcije školskih objekata. Naime, od pet miliona KM koliko iznose kapitalna ulaganja resornog kantonalnog ministarstva u školske objekte na području kantona, jedan milion KM predviđen je za opremanje škola, dok je 1,7 miliona KM odvojeno za rekonstrukciju krovova. Nadalje, 860.000 KM bit će uloženo za izmjenu stolarije u školama, a 830.000 KM za projekte koji se odnose na izmjene starih kotlovnica i popravke fiskulturnih sala.

Prilikom potpisivanja današnjih protokola premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević istakao je da Vlada nastoji svake godine povećavati iznose namijenjene rekonstrukciji i modernizaciji školskih objekata na području kantona. Ove godine čak pet miliona predviđeno je za ove svrhe, stoga čudi podatak da je federalno Ministarstvo ozbrazovanja od 16 miliona KM, Zeničko-dobojskom kantonu dodijelila samo 805.000 KM za sanaciju škola.

No, pored ovih projekata koje će kantonalna Vlada realizovati vlastitim sredstvima, a koja se odnose na sanaciju osnovnih i srednjih škola, od zeničkog univerziteta također se očekuje da realizuje projekat izgradnje nove zgrade Univerziteta, za koji je opredjeljeno dva miliona KM.

Vlada ovog kantona uložila je izuzetno mnogo sredstava kako u prethodnim tako i u ovoj budžetskoj godini za poboljšanje uslova školovanja djece i omladine na području Kantona,  te stoga očekuje da i svi ostali subjekti preuzmu svoj dio odgovornosti u stvaranju uvjeta za normalno funkcionisanje kako osnovnog i srednjeg tako i visokog školstva.

(press služba ZDK)