Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosanske piramide u “Svjetskim čudima”

Proteklih dana u Visokom je boravila sedmočlana francuska ekipa producentske kuće “Ekwanium productions” s režiserom Laurentom Lecetreom na čelu koja je snimila lokacije u Visokom za potrebe opsežnog dokumentarnog filma “Sva čuda svijeta”. 

U Visoko su Francuzi došli da snime priče o prvim evropskim piramidama. Nakon desetak sati snimljenog materijala o piramidama i tunelima, megalitnim blokovima i kamenim kuglama u Zavidovićima otišli su oduševljeni, saopćeno je iz Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Plan im je da dva jednosatna dokumentarna filma putem distributera plasiraju u 110 zemalja svijeta. Na taj način će, stoji u saopćenju, Bosanska dolina piramida još jednom biti prisutna na svim svjetskim meridijanima.  

Francuska ekipa će u filmu upozoriti na veliki broj arheoloških anomalija koji traže preispitivanje našeg odnosa prema prošlosti i utvrđivanju korelacije među piramidama na različitim stranama svijeta.

Do sada su snimali tajanstvene kamene glave na Uskršnjem Otoku, piramide u Boliviji, Peruu i Meksiku, kamene kugle na Kostariki, hramove i piramide u Egiptu, a predstoji im put za Kinu i Japan. 

Bosanska dolina piramida postaje naučna činjenica koja se ne može zanemarivati niti ignorirati. Najbolji dokaz je neprekinuti interes medija i najšire javnosti za bosanske kamene strukture u obliku piramida s pratećom mrežom podzemnih tunela, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

(Fena)