Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopćenje za javnost pokreta “Dosta”

Pokret DOSTA! ovim saopštenjem obavještava cijelu BiH javnost da smo danas bili svjedoci primjene isplanirane policijske brutalnosti nad protestantima koji su se okupili ispred NS BiH.
Na samom početku protesta, kojeg je osiguravao veliki broj specijalaca, uniformisanih policajaca i detektiva u civilu, iz nepotvrđenih izvora smo saznali da je policija dobila upute da primjene silu i nedopuste da se „organizatori“ izvuku.

 Nakon nekoliko zapaljenih baklji u zraku se osjetilo da se policija sprema krenuti u napad i da samo čekaju signal. Nakon ispaljenog „topovskog udara“ prema policajcima oni su isplanirano krenuli da nemilosrdno tuku i batinaju sve pred sobom. Nisu birali i na putu su im se našle žene, stariji ljudi i protestanti koji su mirnu stajali u toku protesta. Moramo naglasiti da nije bilo nikakvog upozorenje od strane policije, da nisu koristili megafon kako bi pozvali na razilaženje protestanata ili izdali zadnje upozorenje. Zbog toga je vrlo jasno da je danas policija izgubila svoju profesionalnost i stavila se otvoreno u funkciju lopova i kriminalca iz NS BiH i njhovih pomagača, korumpiranih političara. Sve je bilo pripremljeno kako bi se satanizirali navijači i građani koji su prisustvovali protestima, jer su vjerovatno policajci došli sa stereotipom da su svi navijači huligani nad kojim treba pripremiti silu. Za današnje nerede isključivo krivimo policiju, a ovim putem želimo da odamo priznanje navijačkim skupinama, koje su po prvi put uspjele da oforme zajednički savez protiv onih nad kojima je „naša“ policija trebala, i to već odavno, primjeniti silu. Također trebamo biti svjesni da je danas jasno dato na znanje da se više neće tolerisati protesti, da neće biti upozorenja, iako je policija zakonski obavezna dati upozrenje prije primjene sile i da se policija otvorena svrstala na stranu pravih kriminalaca, lopova i političara.

Zajedno do konačne pobjede

Pokret DOSTA!