Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Ibrahim Šišić načelnik Službe za onkologiju KBZ: Odluku o mjestu liječenja treba prepustiti pacijentu


 

Informacija o otvaranju Službe za onkologiju pri Kantonalnoj bolnici u Zenici podijelila je javnost, posebno u četiri rubne općine ZDK (Varešu, Olovu, Brezi i Visokom) jer se nameće pitanje tretiranja pacijenata s kancerogenim oboljenjima, odnosno hoće li se oni sada morati liječiti u ovom zeničkom odjelu ili će imati mogućnost izbora. Odgovarajući na postavljeno pitanje načelnik zeničke Službe za onkologiju dr. Ibrahim Šišić je istakao da je malo iznenađen pitanjem, te da trenutno ne može dati pravu informaciju, ali je istakao da će se ta odluka  prepustiti pacijentu.

„ Pretpostavljam da će to biti onako kako je u interesu pacijenta, da njemu bude najbolje, poštujući i  mjesto boravka i blizinu Kliničkog centra Sarajevo. Naravno zakonski propisi su jedno  i druga je stvar kako se mi dogovorimo, ali bilo kakav dogovor morao bi biti u interesu pacijenta“ – istakao je dr. Šišić tokom današnjeg boravka u Visokom tokom kojeg je zajedno sa dr Liberom Ciuffreda iz Torina, ljekarima iz Visokog, Kaknja, Olova, Breze i Vareša, predstavio rad i organizaciju Službe za onkologiju Kantonalne bolnice u Zenici.

 

Prema nejgovim riječima, već tokom naredne sedmice bit će formiran i konzilijarni tim koji će raditi s prvim pacijentima koji su već smješteni na ovom odjelu. Prostorije onkološke službe opremljene su po  svjetskim standardima te pacijentima pružaju komoditet tokom boravka.

 Velika pomoć, znanje i iskustvo naši ljekari očekuju od italijanskih kolega koji će u narednih šest mjeseci biti i fizički prisutni u onkološkoj službi  zeničke bolnice, dok će dalja saradnja biti nastavljena  internetskom vezom uz mogućnost konsultacije s brojnim italijanskim stručnjacima za onkološka oboljenja.

 

„ Prvo što ćemo mi našim pacijentima omogućiti jeste pružanje citostadske terapije. Bit će formiran i konzilijarni tim gdje će pacijent kroz mišljenje više ljekara dobiti kvalitetnu i organizovanu pomoć. Naš je cilj da sa primarnom zdravstvenom zaštitom radimo na preventivi i podizanju svijesti o potrebi ranog otkrivanja kancerogenih oboljenja“ – istakao je Šišić.

 

Služba za onkologiju broji 19 zaposlenih, od toga su dva ljekara, a  dva su upućena na specijalizaciju u Sarajevo, sedam je viših medicinskih sestara i medicinskih tehničara koji su prošli onkološku obuku u bolnici Molinete u Torinu.

 

Prema riječima  dr. Šišića sa Italijanima, partnerima u projektu otvaranja Službe za onkologiju pri Kantonalnoj bolnici Zenica,  razgovaralo se o pomoći u osnivanju registra za rak na području ZDK koji bi mogao biti početak  budućeg državnog registra. Prednosti njegovog osnivanja  su velike, posebno što se iz takve baze podataka može dugoročno planirati, naročito u domenu preventivne i primarne zdravstvene zaštite.