Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U privredi ZDK-a rastu plaće i broj zaposlenih

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na 62. sjednici usvojila je Informaciju o stanju i poslovanju privrede Zeničko-dobojskog kantona u 2007. godini. Kako je izjavio Fahrudin Omerhodžić, ministar privrede ZDK-a, opća je ocjena da su privredni subjekti na ovom području poslovali uspješno. 

«Indeks fizičkog obima industrijske proizvodnje u 2007. godini je iznosio 111,4 posto i bio je manji za oko pet posto u odnosu na 2006. Broj zaposlenih porasato je za oko devet posto i na kraju decembra iznosio je 72.383, dok je u martu u Kantonu bilo zaposleno 72.808 osoba. Broj nezaposlenih lani je bio za 3,3 posto manji, dok je prosjek netoplaće bio veći  za 18,4 posto i iznosio je 568 KM. U martu prosječna plaća u Kantonu iznosila je 599,91 KM», izjavio je ministar Omerhodžić. 

Zeničko-dobojski kanton po indeksu fizičkog obima industrijske proizvodnje i po ostvarenim investicijama u 2007.  zauzimao je 4. mjesto u BiH. Po broju zaposlenih i po uvozu ZDK je 3. u FBiH, dok je po izvozu i broju nezaposlenih na 2. mjestu u FBiH. 

«Rast u proizvodnji i prihodima ostvarila je metalska industrija, dok je zbog problema u Krivaji, Stupčanici iz Olova i drugim preduzećima, prerada drveta doživjela pad. Informaciju o stanju i poslovanju privrede u 2007. godini uradili smo na izvodima iz bilansa stanja i uspjeha za 2.396 preduzeća iz ovog kantona koja su predala završni račun», izjavio je ministar Omerhodžić. Naveo je da među najuspješnije kompanije u ovom kantonu spadaju Arcelor Mittal Zenica i Tvornica cementa Kakanj, koje su prošlu godinu završile s prihodima od 63,1 milion KM, odnosno 35,4 miliona KM. 

(Fena)