Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Okrugli sto “Krize mladih i kako ih riješiti”: Adolescenti su danas otvoreniji i spremniji na razgovor


 

„Problemi adolescenata – pušenje, droga, alkohol, nasilje“ bila je tema okruglog stola koji su pripremili učenici Gimnazije Visoko. U Velikoj sali zgrade općine Visoko, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, bili su prisutni roditelji i učenici iz svih srednjih i osnovnih škola s područja općine Visoko, kao i njihovi profesori.

 

O pozitivnim iskustvima i radu s mladima za Radio Q je govorila profesorica pedagogije i psihologije u Gimnaziji Visoko,Marijana Stanković koja je s mladima  pripremala ovu temu.

„ Cilj ovakvih projekata je približiti se mladima, pokušati razumjeti njihove krize. Obzirom da su glavna obilježja mladih adolescenata seksualnost, narcisoidnost, sukob autoritetu, mladi burno reaguju, jer ovo je najburniji period u razdoblju čovjekova života. Potrebno je da imamo neko znanje o adolescenciji, a  i sami smo nekada bili adolescenti, što znači da imamo predrazumijevanje i samim tim možemo im pomoći da se ne zatvaraju, da otvoreno razgovaraju sa nama“ – istakla je, između ostalog, profesorica Stanković.

 

Ovaj je okrugli sto rezultat višednevnog timskog i istraživačkog  rada učenika visočke Gimnazije s temom  „Krize mladih i kako ih riješiti“. Generalna ocjena ovog skupa je da se adolescenti susreću sa mnogim izazovima današnjice, što im otežava prolazak kroz krizno razdoblje njihovog odrastanja i sazrijevanja. Pozitivno je to što su mladi spremni na razgovor i komunikaciju, što i roditeljima i profesorima – pedagozima olakšava kontakt i pomaže u razumijevanju kriza kroz koje mladi danas prolaze.