Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

S biroa za zapošljavanje u ZDK brisano 986 osoba: Nema kazni za nepoštene

S ciljem sagledavanja stvarnog stanja nezaposlenosti u FBiH, federalna Vlada i Uprava za inspekcijske poslove od prošlog mjeseca provodi akciju provjere imena koja se nalaze na biroima za zapošljavanje. Brojka od 46% nezaposlenih na nivou Federacije je ogroman broj koji se uzima s rezervom s obzirom na stanje na terenu, a što su pokazali i rezultati inspekcije.


 

Inspekcija kontroliše  ko  ima pravo biti na listi biroa jer je nedopustivo da zavodi za zapošljavanje budu utočište za rješavanje socijalnih problema, a ne posrednici pri zapošljavanju. Osobe prijavljene na biro trebaju ispunjavati određene uslove, biti spremne tražiti posao i prihvatiti ga što u praksi u velikom postotku nije tako.

 

 

Usljed nedorečenih propisa i nedostavljanja podataka od pravnih subjekata, federalna se Vlada odlučila na proces reregistracije kako bi se s evidencije brisali svi oni koji ne spadaju u nezaposlene prema važećem pravilniku, te da se smanji proj korisnika novčanih naknada za šta je glavni uslov prijava na birou za zapošljavanje.

U periodu od početka godine na biroe za zapošljavanje na nivou ZDK  4173 su novoprijavljene nezaposlene osobe, a s evidencije je brisano  8974 osobe. Od onih koji su brisani  3648 osoba je dobilo posao, po osnovu neredovnog javljanja na biro brisano je 3538 osoba,  a iz ostalih trazloga(penzionisanje, preseljenje i dr.) brisane su 802 osobe. Također prema nalogu inspekcije brisano je 986 osoba.

„Ovdje je vrlo zanimljivo da su na osnovu podataka o dobijenim revolving kreditima iz ministarstva za boračka pitanja ZDK, s biroa brisano 30 osoba. Po osnovu rada na tržnicama i pijacama brisano je  166 osoba, za primanje penzija po raznim osnovama iz radnih odnosa ili šehidskih penzija, brisana je  91 osoba. Brisano je  i 235 redovnih studenata. Po osnovu podataka iz općina i sudova za registraciju obrta i preduzeća, brisano je sa spiskova biroa 468 osoba, itd. Naravno ima i slučajeva  pogrešnih podataka koji se ispravljaju i dostavljaju dokazi za to, pa je ponovno na spiskove vraćeno 190 osdoba“ – izjavio je za Radio Q Nihad Pašalić direktor Zavoda za zapošljavanje ZDK..

 

 

„Mi smo u 2007.g. ušli sa brojkom od 72 000 nezaposlenih,  a zaključno sa novom godinom na biroima za zapošljavanje u ZDK bile su 63 652 nezaposlene osobe. Smanjenje se desilo na osnovu primjene Pravilnika o evidenciji, čime je smanjen broj nezaposlenih. Samo od početka godine, pa do posljednjih dana aprila mi smo smanjili broj nezaposlenih za 4 577, čime se broj nezaposlenih od početka 2007.g. smanjio za 13%.“ – izjavio je za radio Q Pašalić.

 

Na pitanje o kontroli zapošljavanja demobiliziranih boraca Pašlić je odgovorio da se prilikom provjere nijsu gledale posebne kategorije stanovništva, već se gledalo ko je zaposlen,a  ko ne. „ Svaka zloupotreba i prijava na dvije evidencije značit će brisanje s biroa za zapošljavanje. Svako ko nam da netačne podatke zavrijedio je da  bude brisan s naše evidencije čime  gubi sva prava koja garantuje naše rješenje te po osnovu zakona.“

 

Pa ipak čini se da će jedina sankcija za zloupotrebu i korištenje prava s dvije evidencije biti samo brisanje s biroa za zapošljavanje u periodu od šest mejseci. Nakon isteka tog vremena osoba se ponovno može prijaviti na biro.

„Nažalost sva ova akcija je pokazala da su propisi nedorečeni, što smo mi i naglasili tražeći oštrije kazne za zloupotrebu prava, jer je očigledno da su se mnogi obogatili zloupotrebljavajući ova prava“ – izjavio je Pašalić.