Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nećemo valjda dozvoliti da nas “selendre” izbace iz lige!?

Pet je kola do kraja prvenstva u Prvoj ligi Federacije BiH i lagano se ostvaruje ono što se moglo i očekivati, a to je trgovanje bodovima. U takvoj situaciji više uopšte nije bitno koliko kvaltetan sastav imate, u kakvoj ste formi, koliko ste fizički spremni…itd. Bitne su samo dvije stvari, kakav raspored imate i koliko novca imate. Da bi opstali u ovoj ligi nije dovoljno samo jedno ili samo drugo, nego i jedno i drugo, a Bosna nažalost nema ni jedno ni drugo i zato je, opet nažalost, glavni kandidat za ispadanje. Krivce trebamo prvo tražiti u svojim redovima jer je jesenas Bosna uglavnom bila prepuštena sama sebi, pa je kao takva prezimila  na samom dnu, realno i zasluženo. 

Međutim, u zimskoj pauzi su se mnoge stvari promjenile, došla je nova veoma ambiciozna Uprava koja je pokrenula lavinu pozitivnih promjena, pa je Bosna  postala ozbiljan klub koji je ovog proljeća polako napredovao na tabeli i opet realno i zasluženo stigao do sredine tabele, što je trebalo značiti i siguran opstanak. Trebalo, ali nije jer se sve urotilo protiv Bosne. Počelo je trgovanje bodovima na koje se svakako računalo, ali ne u tolikoj mjeri da možemo samo bespomoćno gledati i biti svjesni čak šest-sedam kola prije kraja i u situaciji kada je Bosna sedma na tabeli da Bosna ispada. Već nekoliko sezona se Bosna grčevito bori za opstanak i uvijek se nekako uspijevala izvući, ali realno to nije svaki put i zaslužila. Ovaj put je definitvno zaslužila opstanak jer je između ostalog to zaradila igrama na terenu, a ne “igrama” van terena. Zaradila je zbog sjajnih juniora koji dolaze, ali i Uprave koja se zaista trudi i koja je preuzela Bosnu kada je bila na dnu. Život je pun nepravdi, ali zaista bi bilo nepravedno da Bosna sada ispadne iz lige.

Zato se trebamo ujediniti, pokazati svi zajedno želju da Bosnu spasimo, da nadolazeću generaciju juniora koja se rijetko rađa, ne pustimo da odumre u nekoj divljoj ligi, ali i da ne dozvolimo da sutra budemo naivni Visočani koje su nasamarili i iz lige izbacili tamo neki Drinovci, Gabele i ostale “selendre”. Još nije sve izgubljeno, samo na trenutak treba zaboraviti sve političke i ostale podjele, sjesti za isti stol sa Upravom, lupiti šakom u isti, reći evo i ja ću pomoći i Bosna neće ispasti!