Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK-a za četiri preduzeća odobrila subvencije od 44.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na  ime poticaja privrednog razvoja odobrila je isplatu 44.000 KM za četiri preduzeća s područja ovog kantona.Radi se o sredstvima namijenjenim za subvencioniranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata i uvođenja i certifikacije sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima. 

Privrednom društvu Eurotoner d.o.o. Zenica za uvođenje ISO certifikata odobreno je 10.000 KM. Preduzeća Vihor Export – import d.o.o. Vareš i Fakat –D d.o.o. Zenica za izgradnju proizvodnog objekta dobit će pomoć od po 16.000 KM, dok je SZR HSS Æeman Tešanj po istom osnovu odobreno 12.000 KM.

Vlada ZDK-a dala je i saglasnost općinama Zenica i Vareš za realizaciju tromjesečnog pilot projekta USAID SPIRA, prema kojem građevinska dozvola neće biti prioritet prilikom pokretanja trgovačkog i ugostiteljskog obrta. 

Na taj način predviđeno je da se prvo krene s biznisom, a tek onda bi se kontrolama provjeravalo imovinsko vlasništvo.

Vlada ZDK-a dala je saglasnost za zaključenje ugovora s preduzećem Oraccle BH d.o.o. Sarajevo, o uslugama funkcionalne podrške trezorskom sistemu poslovanja u Zeničko-dobojskom kantonu. 

(Fena)