Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvi put obilježavanje dana logoraša ZDK

Dan logoraša u Bosni i Hercegovini prvi put bit će obilježen i na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Kako je naglasio Šaban Ibraković, predsjednik Saveza udruženja logoraša ZDK-a, tim povodom delegacija Saveza i grupa bivših logoraša posjetit će četiri lokacije, dvije na području općine Doboj i po jednu u Varešu i Stupnom Dolu, koje su u proteklom ratu korištene kao logori za  stanovništvo.

Neophodno je pokrenuti inicijativu za reformu zakona da bi ova populacija tačno dobila i u praksi mogla ostvarivati svoja prava.

Centralna manifestacija obilježavanja 9. maja, Dana logoraša BiH, za ZDK  bit će održana 16. maja u Bosanskom narodnom pozorištu kada će biti organizirana  akademija.

– Prava logoraša u BiH regulirana su zakonom o civilnim žrtvama rata, međutim, postoji niz nejasnoća zbog čega se ovaj zakon u praksi ne implementira na terenu. Od nadležnih institucija u FBiH i kantonima zatražit ćemo da se ove klauzule usklade da bi logoraši zaista mogli ostvarivati svoja prava koja im pripadaju“, izjavio je na pres-konferenciji Šaban Ibraković, predsjednik Saveza udruženja logoraša ZDK-a.

(Fena)