Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počelo “trgovanje bodovima”, Bosna u opasnosti!

Šest je kola do kraja prvenstva u Prvoj nogometnoj ligi Federacije i neke stvari su jasnije kada je u pitanju konačni rasplet. Prvo mjesto je “zacementirala” Zvijezda iz Gradačca i naredne godine će igrati u Premijer ligi. Ostalo je još da vidimo ko će ispasti iz lige. Sličnu analizu smo pravili kada je bilo deset kola do kraja, međutim od tada se dosta toga promjenilo. Neke ekipe nisu izdržale pritisak stalnog imperativa pobjede i doživjeli su neočekivane domaće poraze, što ih je automatski bacilo u “ponor”.

Oni koji vole Bosnu, a baš ne razumiju kako funkcionišu stvari u našem nogometu su se radovali činjenici da neki timovi otpadaju iz borbe za opstanak i bili su u zabludi. Upravo ti neočekivani domaći porazi i logičan slijed događaja nakon toga, Bosnu su sada doveli u veoma, veoma neugodnu situaciju. Evo i zašto. U ovom trenutku su tri ekipe otisane, a to su Brotnjo, Stanić Kreševo i Gradina koji su sebi dozvolili pomenuti “luksuz” da izgube utakmicu na domaćem terenu. Njihovo otpadanje iz borbe za opstanak je automatski označilo početak “trgovanja bodovima”. U prošloj analizi smo ekipu Goška označili kao najpodložniju za prodaju bodova, a sada imamo još tri iste takve ekipe.

I onda je počelo, prošlog vikenda Igman pobjeđuje Goška u Gabeli, juče Budućnost pobjeđuje Brotnja u Čitluku. To nažalost sigurno nije kraj, pa već u sljedećem kolu možete očekivati pobjedu Drinovaca u Gabeli ili Troglava u Čitluku i tako do kraja prvenstva u još nekoliko slučajeva. Ako se do kraja obistine ova predviđanja oko prodaje bodova, iz lige će ispasti Bosna. Sad vi gledate tabelu i vidite da je Bosna na osmom mjestu, da je ispod Bosne čak osam timova i pitate se kako? E pa tako što Bosna nema gostovanje ni kod Goška, ni kod Brotnja, ni kod Stanića, ni kod Gradine, nego kod Budućnosti, Iskre i Igmana, a njima su bodovi neophodni.

Da je liga poštena, tri domaće pobjede do kraja ( Brotnjo, Troglav i Sašk) bi bile sasvim dovoljne, ovako najvjerovatnije neće biti i tu nastaje veliki problem. Postoje dva spasonosna rješenja, prvo je da Bosna napravi čudo i osvoji bar jedan bod na nekom od tri pomenuta gostovanja, a drugo je da neko u ovom jadu od lige konačno odluči sačuvati obraz i igrati pošteno do kraja. Ne znam koja je od ove dvije opcije (ne)realnija, ali je žalosno da je Bosna trenutno na drugom mjestu (iza Zvijezde) ako se gleda samo proljetni dio prvenstva, a “mešetari” je izbacuju iz lige.