Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SDA: Munib Alibegović – Nijaz Šahinović 25:6

Sinoć je u velikoj sali Općine Visoko održana sjednica Izvršnog i Općinskog Odbora SDA Visoko. Na toj sjednici trebali smo saznati koga će SDA ponuditi biračima kao svog kandidata za načelnika, odnosno trebali smo saznati ko je nosilac liste i sa kakvom listom kandidata za Vijeće SDA izlazi na naredne izbore. Premda je sjednica bila zatvorena za medije ipak smo saznali određene pojedinosti.

Konačno smo saznali da su u utrci za mjesto kandidata za načelnika ostala samo dva imena, a to su Munib Alibegović sadašnji načelnik i Nijaz Šahinović. Dakle i zvanično u igri više nisu pominjani Aziz Brotlija i Rašid Kalota. Interesantno je da se recimo Rašid Kalota ne pojavljuje ni kao kandidat na listi za vijeće što je prema našim saznanjima veliko razočarenje i poniženje za nekadašnjeg predsjednika OO SDA Visoko i sadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Interesantno je recimo da se na listi ne pojavljuje ni Mirza Handžić, jedan od rijetkih u sadašnjem sazivu vijeća koji misli svojom glavom i osoba koja je vjerovatno “kažnjena” te zbog toga izostavljanjem sa liste, razlog vjerovatno KSC “Mladost” iako je obrazloženje bilo sukob interesa koji je naivno obrazloženje za neuke, obzirom da je Handžić prosvjetni radnik i tu nema sukoba interesa.

Nezvanično saznajemo da ovo neće biti i posljednja sjednica SDA pred konačnu listu koja će ići na usvajanje u Sarajevo. Ali neka od imena koja će se pojaviti na narednim izborima su:  Mustafa Limo, Bedrija Šahinović, Ferid Provalić, Hasan Prelić, Rašid Smajlović, Mehemed Zukić, Irma Jusufbegović, Amra Babić, Dinka Omanović, Azra Kadić, Dženan Bečar, Hasan Hadžiosmanović, Hasib Mušinbegović… i sve tako do broja 30.

Prema glasovima Mjesnih Odbora SDA i dijela prisutnih članova Izvršnog odbora Munib Alibegović je ubjedljivo pobijedio Nijaza Šahinovića, što mu opet neće biti dovoljno bez “aminovanja” iz Sarajeva. Kada smo generalno pogledali ovu nezvaničnu listu nismo se mogli oteti dojmu da ni SDA više nije što je nekada bila, bar po imenima koja će ponuditi biračima. Očigledno je da najjača politička partija u Visokom ima problema sa kadrom, ili možda to i nije problem, nego je problem nešto drugo što se da uviditi kada baš detaljno pogledate ponuđenu listu, te kroz ljude analizirate ko to čije privatne interese i Mjesne Zajednice štiti?

Bez obzira kako će izgledati konačna lista i bez obzira koga će SDA ponuditi kao kandidata za načelnika jedno je sasvim jasno. Unutarstranački puč koji je spreman Munibu Alibegoviću nije uspio, a to je dobar znak da samoprozvani Visočki “minder” autoriteti, očigledno više nisu autoriteti ni u vlastitoj kući, a i to je neki pomak za Visoko i velika šansa opozicionim partijama.