Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pincom.info: Povelja Kulina bana neće biti izložena u Sarajevu?

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Istorijski arhiv Sarajevo su neugodno iznenađeni mišljenjem Arhivskog vijeća Republika Hrvatske i Vijeća za nacionalna kulturna dobra, koji nisu dali saglasnost za realizaciju projekta posudbe iz Državnog arhiva u Dubrovniku i izlaganja u Sarajevu originala Povelje Kulina bana iz 1189. godine. U današnjem saopštenju ove dvije institucije navodi se da skrivanje arhivske građe, pa makar i u najidealnijim uslovima, ne koristi nikome, a najmanje hrvatskim arhivistima, naučnim i kulturnim djelatnicima.

“Nema logičnijeg i prirodnijeg mjesta na kugli zemaljskoj od BiH gdje bi taj dokument, bar na dvadesetak dana, trebao biti izložen”, kaže se u saopštenju.

U Ministarstvu kulture i sporta KS i Istorijskom arhivu su dodatno konsternirani saznanjem da su isto tako vrijedni originalni dokumenti u vlasništvu arhiva Republike Hrvatske, a uz saglasnost ovih savjetodavnih tijela, iznošeni i izlagani izvan granica Hrvatske (Mađarska, Španija i druge zemlje).

“Očito su u pitanju dvostruki aršini ili izraz nepovjerenja u institucije koje su pokrenule ovu inicijativu”, ocijenjeno je u saopštenju, te dodaje kako inicijativa za prezentaciji izložbe Povelja Kulina bana u Sarajevu u maju nije imala nikakve političke konotacije koje su se pojavile u medijima, niti je za cilj imala izbjegavanje zvanične procedure oko dobijanja saglasnosti.

Inače, nakon što Hrvatsko arhivsko vijeće nije prihvatilo ovu inicijativu, ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivo Orešković podnio je ostavku na tu dužnost kao lični čin koji nije želio dodatno komentarisati. Orešković je prethodno podržao inicijativu da se originalna Povelja Kulina bana izloži u Sarajevu povodom obilježavanja 60. godišnjice Istorijskog arhiva Sarajevo.