Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani na obilježavanju godišnjice “Bitke za ranjenike”

Visočka udruženja boraca NOR-a, “Josip Broz Tito” i “Visočke sevdalije”, u subotu će prisustvovati obilježavanju 65. godišnjice Bitke na Neretvi, jedne od najhumanijih bitaka u Drugom svjetskom ratu. Inače, Muzej ”Bitka na Neretvi” u Jablanici danas je završio sve pripreme oko dočeka više hiljada gostiju iz BiH i regiona, koji će ovdje doći 26. aprila, povodom obilježavanja 65 godina najznačajnije bitke na tlu BiH u Drugom svjetskom ratu, Bitke na Neretvi, rekao je za Fenu direktor Muzeja prof. Æamil Cero.

Dolazak autobusa iz Sarajeva, Mostara, Splita, Podgorice, Beograda i drugih gradova je u 10.00 sati, da bi u 11.00 počela posjeta muzejskoj postavci tematske izložbe ”Bitka na Neretvi”.

U 11.15 bit će obavljeno polaganje i bacanje cvijeća u Neretvu, u 11.55 počinje akademija na kojoj će govoriti član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Organizacionog odbora Nijaz Skenderagić, načelnik Opštine Jablanica Salem Dedić i preživjeli borci iz ove bitke.

U 13.00 sati počinje kulturno-zabavni program, u 14.00 će biti podijeljeno 1.500 porcija vojničkog graha za sve posjetioce, a odlazak gostiju je u 17.00 sati.

Spomen-muzej s 3.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora, otvoren je 12. novembra 1978. godine, a u spomen-kompleksu nalaze se još spomen- park, manifestacioni prostor i bunker.