Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Piramidasunca.ba: Turizam ruši barijere

Direktor i vlasnik putničke agencije „Maestral“ iz Splita mr. Zvonimir Butorac uputio je pismo preporuke o atraktivnim turističkim lokacijama u BiH predsjedniku Turističke zajednice FBiH Šemsudinu Džeki te predsjedniku Udruge hotela i restorana BiH Amiru Hadžiću. Butorac je istakao da unatoč stalnim političkim problemima i podjelama u BiH koje se odražavaju i na ekonomsku situaciju i procese približavanja europskim integracijama, BiH ima i pozitivne procese, a to su prije svega događanja i novosti u turističkoj branši BiH. Turistički potencijal istraživanja Bosanske piramide naveo je kao svijetlu tačku turističkog potencijala BiH.

-Ono što je neosporna stvarnost i velika šansa BiH ali i cijele regije je “Dolina bosanskih piramida” kod Visokog. Semiru Osmanagiću i njegovoj ekipi je potrebna sveobuhvatna pomoć i podrška, a to bi se onda vrlo brzo moglo višestruko isplatiti i staviti BiH i cijelu regiju u žižu interesa cijele svjetske javnosti. U turizmu sam preko 44 godine, bio sam prvi magistar turizma u bivšoj državi, obišao sam gotovo cijeli svijet kao i Semir i potpuno sam svjestan ove velike šanse koju naprosto ne smijemo propustiti, napisao je Butorac.

Turizam je, stoji u pismu,  taj koji ruši barijere i predrasude i zbližava narode.

-Prošlogodišnje i ovogodišnje studijsko druženje turističkih agencija s prostora jugoistočne Europe i obilazak da sada manje poznatih turističkih destinacija BiH, je oduševio većinu kolegica i kolega i ukazao na bitna poboljšanja i novosti u turističkoj ponudi BiH (posebno područje Srednje Bosne). Renovirani i novi hoteli s vrlo solidnom  uslugom i tradicionalnim gostoprimstvom,  povratak na turističko tržište zimskih olimpijskih planina, Vlašića ali i pojava novih vrlo perspektivnih centara kao Blidinje i Vranica kod Fojnice te sve veći interes i uključenje Mostara, Međugorja, Sarajeva, Travnika, Jajca, Banja Luke, Bihaća …. u autobusne turističke ture Hrvatska – BiH – u programe poznatih zapadnoeuropskih tour – operatora, navodi se u prijateljskom pismu mr. Butorca.

Istakao je i historijski te turistički značaj džamija, franjevačkih samostana u BiH a posebno Rama- Šćit, Fojnica, Kraljeva Sutjeska, Kreševo koje su do sada bili malo poznati i prisutni na stranim turističkim tržištima.

Butorac je pohvalio i emisiju Federalne TV „Turizam plus“ koja je „neopterećena političkim podjelama odigrala veliki doprinos u popularizaciji turističkih vrijednosti BiH u samoj Bosni i Hercegovini ali i u okružju i stvorila jedno vrlo pozitivno ozračje prema ovoj za BiH, vrlo značajnoj privrednoj djelatnosti“.

-Ako ovome dodamo i solidnu organiziranost dobrog dijela turističkih
zajednica te dobar rad Udruge hotela i restorana BiH i vrlo kvalitetno glasilo te udruge, šanse BiH na tom planu su sada bolje nego ikada do sada, navodi se u pismu.

Butorac je istakao da često na turističkim sajmovima, u okviru hrvatskog štanda, zastupa Dalmaciju odnosno Splitsko – Dalmatinsku županiju,  te prati i pomaže nastupe i BiH koja je  u programima Agencije „Maestral“ zastupljena već punih 16 godina.

-Smatram međutim da bi ubuduće ti nastupi trebali biti daleko ofanzivniji jer BiH itekako ima što ponuditi posebno u kombinaciji s boravkom na hrvatskom Jadranu. Naravno, TZ BiH zato je potrebna i veća financijska pomoć države BiH. U okviru toga krajnje je vrijeme da se u inozemstvu otvore 1 – 2 turistička predstavništva, a prvo bi po meni trebalo biti baš u Hrvatskoj i to u Splitu – ulaznim vratima za BiH.  Ja osobno i naša agencija, rado stojimo na raspolaganju i predlažemo da se to prvo predstavništvo otvori pri našoj agenciji u Splitu, a što bi bilo vrlo racionalno i financijski prihvatljivo rješenje, predložio je Butorac ističući da je turistička ponuda BiH vrlo dobra dopuna ponudi hrvtaskog Jadrana.