Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Edhem Biber: još nema rješenja uvezivanja radnog staža radnicima iz bivših velikih visočkih preduzeća

O rješavanju pitanja radnika iz Bosnagrafa, Velepromet – maloprodaje, Vitex-a, KTK-a Visoko razgovarali su danas predstavnici općine Visoko sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Edhemom Biberom i Šabanom Kadirićem predstavnikom Sindikata građevinskih radnika.

 

Tokom razgovora naglašeno je pitanje rješavanja uvezivanja radnog staža radnicima iz više visočkih preduzeća, te pitanje demobilisanih boraca koje se još uvijek rješava na  federalnom nivou. Istaknuta je potreba zaštite prava radnika posebno u u privatnim preduzećima u kojima su ova prava često narušena.

 

Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH istakao je da je preko šefa kancelarije Sindikata u Visokom, Ismeta Karasalihovića dosta dobro upoznat sa aktuelnom situacijom u Visokom. Prisjetio se vremena rada velikih visočkih kolektiva, te istakao kako je privatizacija donijela dosta dobrih stvari u upravljanju preduzećima, ali i da su“ neke  Agencije za privatizaciju bile leglo korupcije u kojima su se pravili upitni izvještaji o imovinama preduzeća“ – izjavio je Biber. On je dodao da Sindikat BiH traži reviziju privatizacije onih preduzeća koja imaju problem s daljim poslovanjem.

 

Prema njegovim riječima u FBiH još je između 40 000 i 50 000 ljudi  kojima nije uvezan radni staž, što ih ostavlja na margini. Odugovlačenjem rješavanja ovih pitanja, radnicima su narušena osnovna ljudska prava, prava na rad, te nemogućnost zadovoljavanja osnovne egzistencije.

 

Načelnik općine Visoko Munib Alibegović, postavio je pitanje učešća lokalne samouprave u procesima privatizacije, ističući da se vrlo često finansijski problem radnika i uplaćivanje njihovog penzijskog  i zdravstvenog osiguranja rješava putem općine, koja tada preuzima ulogu vlasnika cijelog ili dijela preduzeća.

Alibegović je iskoristio priliku te svim radnicima i rukovodstvu Saveza Sindikata BiH, čestitao nastupajući  01. maj  Praznik rada.

 

Boravak u Visokom delegacije Saveza samostalnih sindikata BiH, nastavila je posjetom IGM- u Donjem Moštru.