Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U kantonalnoj bolnici “Zenica” od bruceloze se liječi 55 osoba

Na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona trenutno je od bruceloze oboljelo 55 osoba koje se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici «Zenica». Prema riječima načelnice Službe za zarazne bolesti KB «Zenica»  prim.dr. Lejle Čalkić od početka godine u ovoj ustanovi od bruceloze se liječilo 109 osoba, što je za 18 osoba manje, nego što je liječeno tokom cijele 2007.

«Oboljeli su uglavnom muškarci u srednjoj  dobi koji su bili u fizičkom dodiru sa zaraženim životinjama», izjavila je prim.dr. Čalkić. 

Povodom povećanja broja oboljelih od bruceloze, danas je u sjedištu ZDK-a održan sastanak na kojem su o mjerama i aktivnostima u vezi sa suzbijanjem bruceloze razgovarali premijer ZDK-a Miralem Galijašević, direktori svih veterinarskih stanica s područja ZDK-a, Zavoda za javno zdravstvo, predstavnici MUP-a, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne uprave civilne zaštite. 

«Očito je da je epidemija uhvatila maha i ono  čime nismo zadovoljni jeste to što dijagnosticiranje bolesti traje dosta dugo. Kako bismo donijeli mjeru zabrane nomađenja i kretanja stoke, potrebno je da nađemo lokaciju za karantin i neškodljivo uklanjanje bolesne stoke, u čemu tražimo pomoć općina», kazao je premijer Galijašević.

Predstavnici Kantolanlne bolnice «Zenica» zatražili su od kantonalnih vlasti da osiguraju finansijsku pomoć bolnici koja je za dijagnosticiranje i liječenje oboljelih u prva četiri mjeseca izdvojila oko stotinu hiljada KM. 

(Fena)