Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pomoć Kantonalnoj bolnici “Zenica”

Kantonalna bolnica «Zenica» uskoro će dobiti aparat za dijagnostiku i liječenje bruceloze kod ljudi. Iznos od 80.000 KM osiguran je iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), čija je Vlada pokrenula sveobuhvatnu akciju suzbijanja bruceloze na području ovog kantona. 

“Kupovinom aparata omogućit će se brže i efikasnije dijagnosticiranje i liječenje ljudi od bruceloze. Kako bi dijagnosticirali bolest, ljekari iz zeničke bolnice ranije su uzorke slali na analize u Tuzlu i Sarajevo, čime se gubilo na vremenu, a sigurno je bilo i skuplje”, izjavila je Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a. 

Delegacija Radne grupe za borbu protiv bruceloze u ZDK-u, jučer je posjetila pacijente koji se od bruceloze liječe u Kantonalnoj bolnici «Zenica». 

«Izjavama dobijenim od oboljelih može se konstatovati da su svi bili u fizičkim kontaktu sa zaraženim ovcama. Jedan od oboljelih je vozač koji je kamionom prevozio ovce, a među oboljelim ima i dvoje djece, od dvije i po i osam godina, koji su također bili u dodiru s ovcama», izjavila je Džonlagić. 

Radna grupa za borbu protiv bruceloze u ZDK-u najavila je za naredne dane, nakon što se odredi lokacija za formiranje karantina, donošenje naredbe o zabrani kretanja nomadske ispaše ovaca na području Zeničko-dobojskog kantona. 

(Fena)