Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kupac “Veleprometa – Uslužnih djelatnosti” Visoko na sudu zbog neispunjavanja obaveza

Zbog nepoštovanja odredbi kupoprodajnih ugovora u privatizaciji preduzeća, Agencija za privatizaciju Zeničko – dobojskog kantona tužila je sudu kupce sljedećih preduzeća: Ribnjak „Kamenica“ Zavidovići, „Inpek“ Zenica, „Bosnagraf“ Visoko, „Mahnjača“ Žepče, „Autoprevoz-Internacional“ Tešanj, TD „Progres“ Zenica, „Ukus“ Tešanj i „Velepromet-Uslužne djelatnosti“ Visoko. Predmet tužbenog zahtjeva je raskid ugovora zbog grubog kršenja ugovornih obaveza.

Na osnovu zaključaka Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona kojima je naloženo temeljitije kontrolisanje ugovora u postprivatizacijskom periodu, djelatnici Agencije pojačali su aktivnosti na kontroli svih privatizovanih preduzeća u smislu ispunjavanja obaveza prema uposlenima i državi. Ako se utvrde nepravilnosti u ispunjavanju odredbi kupoprodajnih ugovora, Agencija će nastaviti sa utuživanjem kupaca koji nisu ispunili svoje obaveze.

S druge strane, treba reći i to da se i protiv Agencije za privatizaciju Ze – do kantona vodi 16 sudskih postupaka, od kojih je za većinu upitan pravni osnov i također osnovanost tužbenog zahtjeva te se iz tih razloga očekuje da će većinu ovih sporova Agencija dobiti na sudu.