Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hećo: Nemam komentar!

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo, tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu nije želio posebno komentirati informaciju da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo naredilo provođenje istrage protiv njega i više osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja.
 

«Nemam komentara. Ne znam za tu informaciju… O tom potom. Ima tu svašta», izjavio je Hećo novinarima koji prate današnje zasjedanje Predstavničkog doma.
 
Još manje je komentirao federalni premijer Nedžad Branković, rekavši samo novinarima da od njih saznaje za ovu vijest.
 
Tužilaštvo Kantona saopćilo je danas da je nakon analize dostavljenih krivičnih prijava i pratećeg materijala donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Nedžada Brankovića, Vahida Heće, Envera Krese, Rasima Gačanovića, Vlade Marića, Ivice Čule, Stipe Buljana, Mile Srdanovića, Tarika Begića, Hilme Šehovića, Seada Softića, Nihada Kadića i Ivana Lovrića zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. 

Kantonalno tužilaštvo je ovu naredbu donijelo nakon što je Finansijska policija Federacije BiH po naredbi glavnog tužioca Kantona Sarajevo dobila nalog da ispita zakonitost odluke Vlade FBiH u vezi s elektroenergetskim sektorom u FBiH te nakon što je podnijela službeni izvještaj Tužilaštvu. 

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva, zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja prilikom donošenja odluka koje se isključivo vezuju za elektroenergetski sektor u FBiH, spomenute osobe su povrijedile pravila i procedure radi potpisivanja ugovora sa strateškim partnerima, a na način da favoriziraju određene ponuđače, pribavljajući im velike imovinske koristi. 

“Kako materijali i dokazi i dalje pristižu u Tužilaštvo, ono će se nakon analize odlučiti na eventualno proširenje istrage na ove i nove osobe”, kaže se u saopćenju Tužilaštva koje potpisuje glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar.

(Fena)