Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jasmina Zubić: Načelnici općina ne rade u korist građana već za svoje pozicije

Predstavnici saveza općina i gradova FBiH, nisu prihvatili inicijativu vijećnice Jasmine Zubić o izmjeni uputstva o načinu obračunavanja uplate dprinosa, ali su prihvatili inicijativu o provođenju Zakona o lokalnoj samoupravi.


 

Osjetno razočarana ovakvim stavom predstavnika Saveza, uglavnom načelnika, Jasmina Zubić je za Radio Q kratko prokomentarisala  razloge za neprihvaćanje inicijative.

„ Vjerujte mi to je bilo bezuspješno. Predsjedništvo saveza nije odbilo inicijativu s objašnjenjem da ne žele rješenje ovog problema, ali je bilo očito da ne žele da se uključuju u ovu problematiku. Prihvatili su moju prvu inicijativu jer se time nadležnosti, a time i značajna finansijska  sredstva vraćaju  s nivoa kantona na općine. Međutim, kada treba ukinuti nadležnost s nivoa kantona i prenijeti je na viši nivo, tu se javljaju problemi. Tome u prilog ide i činjenica da su predstavnici Saveza općina i gradova FBiH, načelnici općina koji nažalost više rade u interesu svojih političkih partija iz kojih dolaze, a ne u interesu građana koji su ih postavili na ta mjesta.“ – izjavila je između ostalog Jasmina Zubić.

 

Inicijativa za izmjenu uputstva o načinu obračunavanja uplate doprinosa koja bi svakom pojedincu omogućila liječenje u svim zdravstvenim ustanovama na području F BiH, bez razlike iz kojeg Kantona ili općine dolaze, trebala bi biti upućena i Uredu visokog predstavnika u BiH, ukoliko ovaj prijedlog podrže vijećnici Općinskog vijeća.

 

„Ako načelnici općina u savezu nemaju sluha za probleme građana, ali nemaju ni volje da to promjene, onda ćemo iskoristiti sva legalna i demokratska prava koja imamo te zahtijevati od OHR-a  i drugih nevladinih institucija da nas podrže“ – istakla je Zubićeva.

 

U slučaju da njen prijedlog upućivanja inicijative OHR-u ne naiđe na podršku u općinskom vijeću, Zubićeva je istakla da će borba za provođenja ove incijative biti nastavljena iz SDP-a.

„Sve s ciljem da naši građani imaju sva prava koja zaslužuju“ – istakla je Jasmina Zubić.