Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.piramidasunca.ba: Osmanagić u Al-Ahramu


Najtiražniji i najutjecajniji arapski dnevnik “Al-Ahram” iz Kaira ugostio je osnivača Fondacije Arheološki park:” Bosanska piramida Sunca” Semira Osmanagića tokom njegovog boravka u Egiptu.

Ova novinska kuća sa stoljetnom tradicijom ima preko 13.000 zaposlenih i čitav niz novinskih izdanja koji odlučujuće utiču na događaje u ovom dijelu svijeta.

Svake subote se u jednom od njihovih nebodera sastaje redakcija Al-Ahrama i odlučuje kojoj od tema će se strateški posvetiti. Ovaj put je to bio projekt istraživanja Bosanske doline piramida. Pred njihovim “trustom mozgova” Osmanagić je tokom četverosatne prezentacije i diskusije istakao značaj ulaska u novu “Eru piramida” u XXI stoljeću. Sugerirao je da na čelu ovih istraživanja budu egipatski eksperti koji će pomno istražiti fenomen gradnje i autora ovih objekata, jer se nove piramide otkrivaju širom svijeta.

Egipatski stručnjaci u oblasti piramida imaju dugogodišnje iskustvo i tradiciju i mogu dati nemjerljiv doprinos otkrivanju misterija bosanskih piramida. Takođe, u oblasti arheološkog turizma i turističke infrastrukture, Egipćani mogu pomoći Bosni i Hercegovini da postane turistička velesila.

Na radnom sastanku prisutni su upoznati i s predstojećom Prvom međunarodnom naučnom konferencijom Bosanska dolina piramida koja će biti održana u Sarajevu od 25-30. avgusta 2008. godine. Prihvatili su poziv da aktivno prate rad Konferencije i da to sugeriraju i ostalim arapskim medijima.

Skupu se obratio i predsjednik Konferencije prof.dr. Nabil Swelim koji je istakao tvrdnje iz svog naučnog izvjestaja o posjeti Bosanskoj dolini piramida nedvosmisleno zaključujući da je Bosanska piramida Sunca piramida koju je oblikovala ljudska ruka.

Na upit novinara o otporima Swelim je govorio o svojim iskustvima. Primjera radi, pomenuo je geologe iz Tuzle s prof. Sejfudinom Vrabcem na čelu koji su mu poslali pismo u kome tvrde da u Visokom “nema piramida” i da je “tamo sve prirodno”. Kada je on od njih zatražio rezultate njihovih analiza, kojim su se metodama služili, gdje su vršili ispitivanja i slično nikada nije dobio nikakav odgovor iz prostog razloga jer ta istraživanja nikada tuzlanski geolozi nisu ni uradili. Takođe, govorio je o nekorektnim postupcima nekih arheologa (dr. Blagoje Govedarica) i novinara (“Dani”) kojima očigledno nije stalo do utvrđivanja naučne istine već do provokacija neprimjerenih nauci i objektivnom žurnalizmu.

Redakcija “Al-Ahrama’ jednoglasno je odlučila da podrži projekt istraživanja bosanskih piramida kojeg će kontinuirano pratiti u budućnosti te da organizuje argumentovane rasprave u budućnosti sa vodećim egipatskim stručnjacima.