Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Inicijativa o promjeni naziva ulica u Visokom


Na jednoj od prošlih sjednica Opštinskog vijeća Visoko usvojen je Nacrt Odluke o imenovanju prostora ispred pošte u Visokom u “Trg žrtava genocida u Srebrenici”, a inicijativa je upućena od strane Komisije za odlikovanja, javna priznanja i obilježavanje istorijskih događaja i ličnosti kojom se želi trajno obilježiti i podsjećati na događaje koji su se desili u julu 1995. godine na području Srebrenice. Prema posljednjim informacijama, taj proctor, koji se nalazi na raskrsnici ulica Tabhanska, Čaršijska i ulice Alije Izetbegovića, trebao bi biti i preuređen, na način da se postavi i jedna fontana, kako bi trg dobio mnogo ljepši izgled.
Ubrzo nakon ove inicijative, došlo je još nekoliko sličnih, sa prvenstvenim ciljem promjene dosadašnjih imena ulica. Tako je upućena inicijativa o promjeni naziva ulice Novobrdska i ulica II i IV u imena boraca poginulih na području opštine Visoko, a povodom ove inicijative biće otvorena i Javna rasprava u trajanju od 60 dana.
Sigurno najviše pažnje izazvala je inicijativa Franjevačkog samostana iz Visokog, koji već više od godinu dana čekaju odgovor na njihovu molbu da se ulica od betonskog mosta u centru opštine prema naselju Ozrakovići nazove Franjevačkom ili Alejom Bosne Srebrene, umjesto sadašnjeg naziva ulica Kadije Uvejsa. Komisija Opštinskog vijeća dobila je također prijedlog od MZ Željeznička stanica, da se ta ulica nazove po Antoniju Badrovu, pripadniku ratne formacije “Laste”, koji je poginuo na Igmanu, i koji je posthumni nosilac “Zlatne policijske značke”. Međutim, nakon provedenih razgovora, odlučeno je da se OV Visoko kao prijedlog predloži da se ta ulica u budućnosti zove Aleja Bosne Srebrene.
Svi ovi prijedlozi bi trebali biti razmatrani na slijedećoj sjednici OV, kada bi stvari oko mijenjanja imena određenih ulica u Visokom trebale biti mnogo jasnije.