Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mađari zainteresovani za ulaganja u ZDK


Ekonomska savjetnica u Ambasadi Republike Mađarske u BiH Erika Dudaš i predstavnik mađarske Agencije za razvoj trgovine i investicije Janoš Šatmari posjetili su danas sjedište Zeničko- dobojskog kantona (ZDK).

S premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem i njegovim saradnicima, mađarska delegacija razgovarala je o proširenju poslovne i privredne saradnje između Zeničko-dobojskog kantona i pojedinih regija u Mađarskoj i o mogućim investicijama mađarskih preduzeća na području ZDK-a.

«Dobili smo informacije o lokalnoj ekonomiji u Zenici i Zeničko – dobojskom kantonu i nadamo se da će nakon ovog sastanka ZDK biti centar za mađarske kompanije koje žele investirati u BiH. Naše kompanije zainteresovane su za investicije u drvnoj, metalskoj i prehrambenoj industriji», nakon sastanka izjavio je Janoš Šatmari, predstavnik Agencije za razvoj trgovine i investicije Republike Mađarske.

Premijer ZDK-a Miralem Galijašević potvrdio je da su predmet interesovanja mađarske delegacije bile moguće investicije u privredu ovog dijela BiH.

«Vlada ZDK-a radi na otklanjanju barijera za investiranje u ovaj kanton. Mi ćemo razmijeniti podatke koji su interesantni za obje strane i nadamo se da će vrlo brzo reagirati na preduzeća koja su u privatizaciji i postupku stečaja», izjavio je Galijašević.

(Fena)