Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Jedna nezaboravna karijera, Limo Asim aka. Hase ili jednostavno “Hlevnjak”


Najupućeniji hroničar nogometnih dešavanja u Visokom, Emsud Bečar – Eko, će potvrditi kako je najbolji lijevi bek FK Bosna svih vremena Asim Limo -Hlevnjak. Stariji prepričavaju kako se i danas pamti duel Hlevnjaka i Stamakovića lijevog krila Sutjeske iz Nikšića, igrača koji je tada slovio kao najbolje lijevo krilo poslije Dragana Džajića. Potrudili smo se da saznamo nešto više iz biografije jedne od Bosninih legendi.

Limo Asim, rođen 02.10.1946.godine.
Nogometnu karijeru započeo 1960 godine u FK Bosna Visoko.
U svojoj bogatoj nogometnoj karijeri igrao je za klubove: Bosna, Kreševo, Kiseljak. Bio je član po mnogima najjače generacije Bosne svih vremena koja je igrala u Drugoj Ligi – Jug. Legendarni sastav je izgledao ovako: Redža, Limo, Užičanin, Šahinbegović, Vranac, Popić, Dubovina, Kokoruš, Babić, Glišić S, Glišć B.

Nakon prestanka aktivnog igranja kao trener radio je u ekipama Kreševa i Kiseljaka, trenirao je sve Bosnine kategorije od pretpionira do seniora. Poseban kuriozitet je rad sa Ivom Ištukom 1994 godine kada je Bosna na prvom državnom prvenstvo BiH zauzela treće mjesto. Limo Asim je bio trener Bosne u njenim najslavnijim trenucima, kada je Bosna bila osvajač Kupa i Super Kupa kao pomoćnik Nermina Bukve, te sa Ivom Ištukom kada je Bosna osvojila zvanično prvenstvo BiH prije Play-off-a.