Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Puna podrška BH dijaspore u Švicarskoj projektu istraživanja “Bosanskih Piramida”


Osnivač Fondacije Arheološki park: “Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić u protekla tri dana je boravio u Švicarskoj gdje je prezentirao projekt istraživanja Bosanske doline piramida.

U organizaciji Matice iseljenika Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Cirihu, u dvorani Politehničkog fakulteta, održana je javna prezentacija trogodišnjih istraživanja. Trosatno druženje je pružilo priliku za oko 140 prisutnih da saznaju iz prve ruke novosti o artefaktima otkrivenim u Bosanskoj dolini piramida. Među posjetiocima su bili Bosanci i Hercegovci te zainteresovani Švicarci.

Domaćin prezentacijama u Oberenfeldenu-Aarau (60 prisutnih), Churu-Graubinden (80 prisutnih) i St. Galenu (40 prisutnih) bila je Islamska zajednica BiH u Švicarskoj.

Osmanagić je bio gost i u austrijskom gradu Dornbirnu. Pred osam stotina Bosanaca i Hercegovaca, koji žive na tromeđi Austrije, Švicarske i Njemačke, govorio je o bosanskim piramidama koje su, prema tvrdnjama vodećih egipatskih stručnjaka, najveće piramidalne strukture na svijetu.

Posjeta Osmanagića Švicarskoj dolazi nakon uspješnih prezentacija projekta u Crnoj Gori (Kotor, Podgorica, Tuzi), Srbiji (Novi Sad, Beograd), SAD-u i Kanadi, a nakon nje slijede dvomjesečna predavanja u BiH, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Švedskoj, Austriji, Saudijskoj Arabiji i Egiptu, saopćeno je iz Pres- službe Fondacije.

(Fena)