Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Još malo o reorganizaciji policije u ZDK


Reorganizacija policije u Zeničko-dobojskom kantonu, koja će biti provedena u skladu sa novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji prijedlog je Vlada Kantona usvojila prošle sedmice, podrazumijeva, uz ostalo, i transformaciju saobraćajne policije. Kako je, ovim povodom, izjavio resorni minister Aziz Brotlija, oni trenutno nisu zadovoljni stanjem sigurnosti saobraćaja.
– Jedinica za bezbjednost saobraćaja, koja trenutno broji 64 policijska službenika, mora biti dodatno ojačana. Broj saobraćajnih policajaca će biti povećan, s tim da će oni biti obučeni i opremljeni za intervencije koje se ne moraju ticati isključivo saobraćaja – kazao je ministar Brotlija, potcrtavši da za loše stanje u oblasti sigurnosti saobraćaja nije odgovorna samo policija, nego i stanje puteva, starost vozila i niz drugih, važnih činilaca.
Potvrdivši da je na rad saobraćajnih policajaca bilo primjedbi građana, poslanika u Kantonalnoj skupštini i medija, ministar Brotlija je najavio, da će posebna pažnja biti usmjerena na stanje na magistralnom putu M-17, gdje je najveći broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posljedicama po život, zdravlje i imovinu učesnika u saobraćaju. U vezi s ovim, kao i u vezi poboljšanja opšte sigurnosti na saobraćanicama u Ze-do kantonu, ministar je najavio niz konkretnih akcija policije.
– Tokom ove godine na magistralnom putu M-17 želimo uvesti u upotrebu stacionarne mjerače brzine, odnosno radarske sisteme, a na frekventnijim raskrsnicama u gradu osiguraćemo video-nadzor – najavio je ministar Brotlija.
Jedna od novina koje slijede nakon transformacije saobraćajne policije, jeste i podatak da građani po zapisnike više neće morati dolaziti u Zenicu, nego će se moći obratiti u svoju matičnu opštinu.