Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predavanja o ljudskim pravima u Visokom, Sarajevu i Tuzli


Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” organizirat će u subotu u Sarajevu u okviru realizacije projekta “Učimo o ljudskim pravima” predavanje o ljudskim pravima i njihovoj implementaciji.

Cilj projekta je aktualiziranje problema nepoštivanja ljudskih prava i pokušaj da se o ovoj temi obrazuju predstavnici grupa čija su ljudska prava najviše ugrožena.

Predavanja će uključiti više od stotinu djece i roditelja žrtava rata i pripadnika manjina koji će kroz različite radionice i okrugle stolove naučiti šta su ljudska prava, kako su se ona razvijala kroz historiju, kakva je situacija o pitanju ljudskih prava u BiH, a kakva u drugim zemljama u svijetu, na koji način možemo ostvariti svoja prava te koja je uloga države i civilnog društva te pojedinaca u promociji i zaštiti ljudskih prava.

Projekt koji ovo udruženje realizira uz financijsku podršku Ambasade Švicarske u BiH te u partnerstvu s CIVlTAS-om, Udruženjem “Amica EDUCA” Tuzla i Udruženjem “Romska omladinska inicijativa – Budi mi prijatelj” Visoko obuhvatit će i predavanja u Tuzli i Visokom.

Predavanje u Sarajevu bit će održano u Kamernom teatru u 11.00 sati. Predavači su priznati stručnjaci iz oblasti ljudskih prava iz BiH, aktivisti u nevladinim organizacijama te ljudi koji se individualno bore za ostvarenje svojih prava, saopćeno je iz Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

(Fena)