Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Austrijskom podrškom obnovljena škola “Kulin Ban”


Ambasador Austrije u BiH Werner Almhofer prisustvovao je danas u Visokom svečanom otvaranju obnovljene Osnovne škole “Kulin ban”.

Zahvaljujući sredstvima Austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu te austrijskih pripadnika CIMIC-a, Saveznog ministarstva za obrazovanje i kulturu, Grada Beča, i Volksbanke BiH u iznosu od 100.000 KM škola će sada pružati bolje uvjete za sve njene učenike.

Novac je utrošen za saniranje krova, grijanja te kompletno opremanje 13 učionica.

Almhofer je na svečanosti upriličenoj u povodu otvaranja obnovljene škole istakao da je obrazovanje suštinski važna oblast za budućnost BiH.

“Austrija je opredijeljenja da posebno pomaže BiH u segmentu obrazovanja. Raduje me što je ova akcija naišla na spremnost različitih austrijskih institucija i zadovoljstvu učenika i nastavnika jer kvalificirani mladi ljudi neizostavna su snaga BiH na njenom evropskom putu”, kazao je Almhofer.

Svečanosti su prisustvovali i premijer ZDK-a Miralem Galijašević te načelnik Visokog Munib Alibegović.

Osnovna škola “Kulin ban” ustanovljena je 1881. godine. Prvo saniranje posljedica ratnog razaranja doživjela je 1996./97. zahvaljujući inicijativi austrijskog kontingenta u sastavu IFOR-a.

(Fena)