Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Austrijski ambasador u BiH Verner Almhofer posjetio O.Š “Kulin ban” u Visokom


Povodom završetka radova na rekonstrukciji dijelova Osnovne škole „Kulin ban“ iz Visokog, koje je finansirala Vlada Republike Austrije, danas je upriličena svečanost kojoj su prisustvovali visoki dužnosnici Republike Austrije na čelu sa ambasadorom Vernerom Almhoferom.
Današnjoj svečanosti predhodili su značajni radovi na rekonstrukciji sistema grijanja, popravke krova te nabavke novog školskog namještaja. Cijeli je prijekat realizovan uz saradnju općine Visoko sa organizacijom CIMIC i uredom Austrijske kooperacije u Sarajevu.

Nakon obilaska učionica škole ambasador Almhofer izrazio je zadovoljstvo učinjenim radovima.
„ Ovo je još jedna cigla koja svjedoči o čvrstom i dubokom prijateljstvu Republike Austrije i BiH. Težište bilateralne pomoći Austrije BiH je upravo područje obrazovanja, posebno visokog obrazovanja. Mislimo da je obrazovanje jako važno za budućnost BiH, a ja sam zadovoljan time što se u ovoj školi već od ranih razreda uči njemački jezik, jer naša je budućnost višejezična“ – izjavio je novinarima, između ostalog, amabasador Almhofer.

Austrijski ambasador u BiH istakao je i svoje zadovoljstvo samim izgledom zgrade u kojoj je smještena škola „Kulin ban“ ističući da je kroz sve ove godine zadržala autentičan izgled, specifičnu austrougarsku gradnju.

Svečanosti upriličenoj povodom završetka radova, prisustvovali su i predstavnici Vlade ZDK, premijer Miralem Galijašević ministrica obrazovanja Zdenka Merdžan i ministrica poljoprivrede i vodoprivrede Mirzeta Ðonlagić, te predstavnici općine Visoko.

Učenici i nastavnici O.Š „Kulin ban“ Visoko pripremili su kvalitetan i raznolik program sa sadržajima iz bosanske kulturne baštine, poznavanja historije i austrijskog prisustva u BiH, njihovom utjecaju na našu historiju do šarmantne izvedbe bečkog valcera i bosanskog kola.