Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Austrijski ambasador u posjeti Visokom


Austrijski ambasador Werner Almhofer prisustvovaće svečanosti prijema završenih radova na obnovi Osnovne škole “Kulin ban” u Visokom, koju u znak zahvalnosti svim austrijskim donatorima priređuje Opština Visoko, saopšteno je iz Ureda austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu. Svečanost je planirana za sutra u Osnovnoj školi “Kulin ban” u Visokom.

“Škola “Kulin ban” u Visokom ustanovljena je 1881. godine. Oštećenja koja je taj objekt pretrpio u periodu od 1992. do 1995. godine sanirana su 1996. i ‘97. godine na inicijativu austrijskog kontingenta pri IFOR-u, u toj mjeri da se objekt mogao koristiti za izvođenje nastave”, ističe se.

Kako se navodi u saopštenju, obnova je obuhvatila renoviranje krova, potpuno opremanje 13 učionica, te sveobuhvatno saniranje sistema grijanja, a završena je u decembru 2007. godine.

“Financijska podrška osigurana je zajedničkim trudom i koordiniranom akcijom Austrijske kooperacije za nauku, obrazovanje i kulturu i austrijskih pripadnika CIMIC-a (Civil Military Cooperation) u Bosni i Hercegovini. U realizaciju projekta uloženo je gotovo 100.000 KM, a donatori su Savezno ministarstvo za obrazovanje i kulturu, Grad Beč, Austrijska kooperacija za nauku, obrazovanje i kulturu Beč i Volksbank BiH”, navodi se.

Realizaciju projekta provela je Opština Visoko uz intenzivnu saradnju s CIMIC-om i Uredom Austrijske kooperacije u Sarajevu.

“Obrazovanje je kao suštinski važna oblast za budućnost permanentan prioritet austrijske bilateralne pomoći Bosni i Hercegovini i u tom smislu radujem se da je ovako jedna spontana akcija naišla na spremnost različitih austrijskih institucija čija je financijska podrška omogućila njenu uspješnu realizaciju”, riječi su ambasadora Almhofera tim povodom.

On naglašava da je i ova akcija pokazatelj iskrenog bh.- austrijskog prijateljstva. “Radujem se zadovoljstvu učenika i nastavnika, jer kvalificirani mladi ljudi neizostavna su snaga Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu”, njegove su riječi.
(Fena)